CULTUURHISTORISCH BIJGEBOUW, BUITENGEBIED HARMELEN

previous arrow
next arrow
Slider

CULTUURHISTORISCH BIJGEBOUW,
BUITENGEBIED HARMELEN

De cultuurhistorische waarde van de voorgevel van deze voormalige veestal maakte het mogelijk om via de Belvedère regeling een extra woonbestemming op het oorspronkelijke perceel te realiseren. Voorwaarde was het behoud van deze cultuurhistorisch waardevolle voorgevel. De voorgevel is gestut alvorens de achterliggende veestal met mestputten volledig is gesloopt. Het wonen in een schuur is uitgangspunt geweest tijdens het ontwerpproces. De keuze voor het terugbouwen binnen de oorspronkelijke herkenbare contouren is hierop gebaseerd. Een combinatie van gevels met oorspronkelijke stalramen in contrast met grote glaspuien in één langsgevel geeft de woning een authentiek maar toch eigentijds karakter. In een open plattegrond die refereert aan een schuur, die immers ook geen scheidingswanden heeft, zijn twee houten volumes geplaatst waarin functies die geen daglicht nodig hebben zijn ondergebracht. De oorspronkelijke schuur had zoals gebruikelijk geen verdieping. Om de schuur wel bewoonbaar te maken, zijn langgerekte dakkapellen geplaatst. De dakkapellen staan in verhouding met de lengte van de schuur. Samen met de grote glaspuien op de begane grond, draagt dit bij aan het eigentijdse karakter van deze schuur. Om de beleving van een schuur te behouden is de verdieping niet over de volledige lengte doorgezet. Een groot deel van de woonkamer is open tot aan de nok. Om dezelfde reden is ook de verdiepingsvloer niet opgelegd op de langsgevel maar juist vrij gehouden en opgelegd op houten spanten zodat de verdieping bewust als toevoeging op de open structuur van de schuur beleefd wordt.

 

Architectenbureau van den Hoeven b.v.
www.vandenhoeven.nl
Bouwbedrijf Ter Reehorst
www.ter-reehorst.nl
Installatiebedrijf Gijsbertsen
www.gijsbertsenbv.nl
Bakker technisch installatiebureau bv
www.bakker-tib.nl

 

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.